Background

RASE DE CAI


Revin cu o noua postare. Va propun o scurta lectura.

In acest sens am adunat de pe internet cateva informatii despre principalele rase de cai pe care aveti posibilitatea sa le cresteti pe serverul de howrse , alaturi de cateva poze. Sper sa va placa.

Intai de toate, ce este calul ?


Calul (Equus ferus caballus) este un mamifer ierbivor copitat, care face parte din familia Equidae, alaturi de magari, zebre si alte specii. Domesticirea cailor a inceput inca din jurul anului 4.000 i.Ch., iar in jurul anului 2.000 i.Ch. aceasta era larg raspandita pe tot teritoriul Eurasiei. In prezent mai exista doar o singura subspecie de cal cu adevarat salbatica: calul salbatic mongol (Equus ferus przewalskii), raspandit in Asia. Calul a fost dintotdeauna un tovaras de nadejde al omului, fiind folosit pentru transport, pentru usurarea muncii sau, in timpurile de astazi, pentru sport si pentru activitati recreative. Astazi se cunosc peste 300 de rase de cai.                                                                             

RASA FRIZIAN :

Calul Frizian isi are originile in Frizia, una dintre cele 12 provincii ale regatului Olandez, situat in nord-vestul Europei. Calul frizian se trage din Equus robustus. In sec. XVI-XVII, sau poate chiar mai devreme, au fost introdusi in aceasta zona cai spanioli, in special Andaluzieni, realizandu-se astfel prin acestia o infuzie de sange arab, caruia i se datoreaza gatul lung, capul mic si mersul inalt, cu aruncarea in sus a genunchilor. Datorita temperamentului sau, calul frizian este considerat o rasa cu sange cald.

PERSONALITATE

Frizianul este un cal inteligent, vioi, temperamental, foarte agil dar usor de condus si docil. Este foarte apreciat datorita mersurilor caracteristice, maestuoase si a tinutei sale aristocratice si mandre.
Aspect exterior si dimensiuni
Un aspect caracteristic al acestei rase este roba, intotdeauna neagra, nefiind permise alte particularitati de culoare pe trunchi sau membre, decat o stea alba in frunte. Au o coama si coada foarte bogate lungi, ondulate, de asemenea prezinta in regiunea buletului par abundent, lung. Este absolut interzis scurtarea si filarea cozii, coamei si parului din regiunile inferioare ale membrelor in cazul acestei rase. Capul este mic, expresiv, cu profilul drept, purtat sus, gatul este lung, arcat, purtat vertical. Mersul inalt este nativ. Membrele sunt musculoase, dar fine. Inaltimea medie este de 152cm, cu o masa corporala de 500 kg.
PUR SANGE SPANIOL:


Când vorbim de calul Andalusian, vorbim de cea mai veche rasă din lume. Cunoscută şi sub denumirea de Spaniol Pur Sânge, această rasă de cai a reuşit să impună anumite standarde în concursurile de echitaţie şi nu numai. Caii din această rasă sunt recunoscuţi pentru eleganţa specifică. Au un aspect demn de un rege. Sunt animale uşor de dresat, inteligente, asimilând foarte repede tot ceea ce sunt învăţaţi. În multe ţări întâlnim rase care au fost încrucişate cu Andalusianul, folosiţi în concursuri de echitaţie, polo pe cai sau în diverse competiţii sportive. Sunt folosiţi adesea în concursuri de frumuseţe, excelând în săriturile peste gard.

Aspect:


Aproximativ 80% din caii Andalusieni sunt gri sau alb cu nuanţe de gri, 15% albi imaculat şi doar 5% negri. E foarte uşor de recunoscut datorită felului drept în care îşi ţine capul, având un echilibru datorită corpului masiv dar totuşi graţios. Se remarcă prin coama deasă şi abundentă, gâtul lung, bine arcuit (mai ales la armăsari), spatele scurt care se termină cu o coadă lungă şi stufoasă.

Exceleaza in viteza, rezistenta si DRESAJ.

CAL ARAB:
Calul arab este un o rasă de cai care are reputația de a fi inteligent și rezistent. Este una dintre cele mai vechi rase de cai, existând dovezi arheologice care atestă existența unor cai asemănători celui arab încă de acum 4,500 de ani.
Arabul s-a dezvoltat într-un climat deșertic, fiind apreciat de beduini, aceștia aducândul adesea în cortul familiei pentru adăpost. Această relație strânsă cu oamenii i-a format un temperament bun, maleabil. Însă a fost utilizat și pentru războaie, fiind agil și iute.



Caractere fiziologice , temperament, personalitate

Tipic pentru calul arab este caracterul bland, docil si curajos. Temperamentul este foarte vioi. Exista si exemplare cu un temperament coleric. In cadrul rasei arabe este recunoscuta capacitatea deosebita de transmitere a caracterelor la descendenti, ceea ce a determinat utilizarea acestei rase la ameliorarea majoritatii populatiilor de cabaline de pe glob. Calul arab este foarte rezistent la conditiile vitrege de mediu, la hrana, are o mare rezistenta la imbolnaviri. Inteligenta calului arab este deja proverbiala, ea fiind mentionata in nenumarate anecdote. Este gentil, afectuos, familiar, pana la limita de a fi sacaitor. Minjii de exemplu nu se tem de om si de obicei sunt indiferenti la zgomotele bruste si puternice.Gentiletea si docilitatea arabului sunt deja caractere transmise genetic, deoarece, manjii cescuti intr-un mediu diferit de al beduinilor pastreaza aceste calitati.

HANOVERIAN
Istoria rasei 



Calul Hanovra este originar din nord-vestul Germaniei unde a fost folosit pentru muncă în agricultură şi pentru trăsură. În 1867 a fost înfiinţată o societate de ameliorare a rasei şi calul Hanovra s-a dezvoltat drept cal pentru armată şi mai tîrziu drept cal de fermă. Astăzi calul Hanovra este folosit aproape exclusiv drept cal de competiţie.

Înălţime 
153 - 171 cm
Culoare 
Poate avea orice culoare uniformă.
Caracteristicile rasei 
Cap simplu, gît lung şi puternic, corp puternic cu torace profund, şale puternice. Are pasul mare şi este un excelent săritor.
Temperament 
Curajos, sensibil şi inteligent.




Hanoveranul este un cal cu temperament vioi dar foarte echilibrat, docil, inteligent, supus, usor de manevrat, cu un caracter foarte bun. Se preteaza foarte bine atat la participarea in competitii ecvestre de inalta clasa, cat si echitatiei de agrement, pentru copii sau persoane cu handicap fizic. Foarte importanta in cazul rasei Hanoverane este armonia de ansamblu a animalului. Caii nu trebuie sa fie neaparat mari, cat foarte corect si armonios conformati, echilibrati.




PAINTHORSE:

Calul Paint american este o rasa de cai, care combină cele două caracteristici ale unui cal vestic, cu un model Pinto cu pete de culori si halat alb şi închis.Caii Paint american reprezinta o rasa de cal cu caracteristici distincte, nu doar o ca rasa de culoare, ci si ca abilitati si aspect.



CULORILE CAIILOR PAINTHORSE:

Fiecare cal Paint are o anumită combinaţie de alb şi de altă culoare a spectrului de culori inchise. Cei mai comuni sunt caii cu pete albe, combinate cu negru, golf, maro, castan sau de măcriş. Mai putin comuni sunt caii cu culori spot, influenţate de gene de diluare examinate ca Palomino, piele de căprioară, cremello, perlino, perla sau "factorul de Barlink", şi şampanie, diferite nuante de Roan, sau diverse nuanţe de Dun, inclusiv grullo. Se pot efectua vopsiri, de asemenea, care se estompeze în cele din urmă la părul alb, deşi exista menţinerea sub zonele pigmentate ale pielii care au fost odată întunecate.

THOROUGHBRED:

Thoroughbred este o rasa de cai cel mai bine cunoscuta pentru utilizarea sa în cursele de cai. Deşi cuvântul este folosit deseori pentru a se referi la orice rasa de cai ,din punct de vedere tehnic se referă doar la rasa Thoroughbred.Sunt cunoscuti pentru marea lor agilitate, viteză şi spirit.Sunt cai de curse de rasa care pot efectua efort maxim, lucru care a dus la rate ridicate de accidente şi probleme de sănătate examinate ca sângerari de la plămâni, fertilitate scăzută, inimi anormal de mici, si copite prea mici in raport cu masa corporala.



Rasa Thoroughbred cum este cunoscuta astazi a fost dezvoltata în secolul 17 şi 18, atunci când iepele au fost încrucişate cu armasari de rase importate orientale ale Arabiei, Barb, şi de reproducere Turkoman. In timpul secolelor 18 şi 19, rasa Thoroughbred s-a răspândit în întreaga lume, au fost importate în America de Nord începând din 1730 şi în Australia, Europa, Japonia şi America de Sud în timpul secolului al19-lea. Milioane de Thoroughbred există astăzi, şi mai mult de 118 000 mânji sunt înregistrati în fiecare an la nivel mondial.


Thoroughbred sunt utilizati în principal pentru curse, dar sunt, de asemenea, crescuti pentru alte discipline de echitaţie, de instruire combinat cu dresaj, polo,vânătoare şi Fox. Ei sunt, de asemenea încrucişati, pentru a crea noi rase sau pentru a îmbunătăţi pe cele existente, şi au fost influente în crearea de cai cum ar fi Standardbred, anglo-arab, şi rase diferite Warmblood.




Categories:

8 comments:

  1. Super articolul! Nu stiam cum arata in realitate rasa thoroughbred dar vad ca seamana foarte tare cu cea de pe howrse. :) Chiar si arabul seamana mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte frumoase si educative aceste descrieri pentru fiecare rasa in parte, bravo trineee

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc carinaaa si discordia, inseamna mult pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  4. si pentru noi inseamna mult, eu am cautat pe internet informatii legate despre acest joc Howrse nicaieri nu am gasit nimic, a-ti facut ceva foarte util pentru jucatori explicand pas cu pas ceea ce trebuie facut!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Urmeaza zilele astea tutorial pentru ingrijirea cailor ( pentru a pastra moralul si sanatatea - un ghid pentru toate tipurile da cai, fara obiecte ) , antrenarea blupului si reproducerea unicornilor :)

    RăspundețiȘtergere
  6. eu am gasit un site despre howrse,
    dar nu are atate informatii,
    si e in engleza,
    multumim!

    RăspundețiȘtergere
  7. Trineeee imi permiti sa postez pe blog-ul meu rasele de ponei, ce nu au fost incluse in articolul tau?:-?

    RăspundețiȘtergere